Ahad, 2 Ogos 2015

AKU ANAK PIMPINAN PAS (Siri 2)Catatan saya di sini hanyalah sebuah lembaran kecil tidak bersuara, nukilan ini hanya kepada insan yang mencari kebenaran bukannya kemenangan semata-mata. Oleh itu,bacalah dengan mata hati, pasti kalian tenang di sini.

Bercakap tentang kami, banyak perkara yang saya ingin kongsikan kepada semua. Di kampung Meranti terletaknya teratak kami. Dari sudut luaran mungkin kalian melihat ianya hanya sekadar teratak namun kami sebagai penghuni, tersimpan sebuah amanah besar kepada mesyarakat.

Setiap kali rumah terbuka diadakan, kami adik bradiklah yang bersusah payah bersedia sejak daripada malam untuk meraikan kalian semua. Selalu pada hari raya pertama, raya kami adalah raya untuk kalian semua. Semua diraikan dari pagi sehinggalah petang.

Apabila sambutan raya melabuhkan tirai, ruang tamu yang pada mulanya dipenuhi lauk pauk akan berubah 90 darjah kepada perpustakaan mini yang berpenghuni. Meja makan akan mula dipenuhi dengan kitab-kitab yang sentiasa menjadi rujukan kepada ayahanda tak kira tafsir, hadith, sirah, fiqh, lughah malahan kamus al-marbawi pun tetap setia bersama.

Apabila ketiadaan tetamu, ruangan ini akan menjadi medan ilmu, Ada sahaja masa kosong, kitab yang tersedia akan terus dibuka, bukan sahaja baca malahan ditulis dalam kertas kecil dalam bahasa jawi. Pernah sekali kami sekeluarga ingin ke kenduri,saat semua sudah siap sedia, ayahanda masih lagi dikerusinya untuk siapkan nota sambil berkata: "Kejap2 buwi babo limo minit, ckit lagi nih."

Di ruang tamu ini kami mempersiapkan juadah ilmu buat kalian semua sebelum dihidangkan dalam majlis. Deretan almari kitab yang tersedia bukanlah untuk hiasan semata-mata, bahkan isinya dibuka untuk memahamkan ummah. Selalu saya dan umi akan jadi assistant setia untuk cari rujukan kitab. Sekiranya tidak berkesempatan, ayahanda akan menelifon bertanyakan tentang potongan ayat ini daripada surah mana dan ayat yang ke berapa. Begitulah roda kehidupan kami, bukan sahaja kami malahan juga pada pimpinan yang lain.

Kedengaran setengah suara menunding secara spontan bahawa pimpinan jadikan nas sebagai pelaris politik. Saudara, dengan nas kami mengajar masyarakat cara politik yang sebenar, kami mengajar masyarakat erti indahnya hidup bersyariat, jauh pula daripada fitnah malahan makian, kita belajar untuk berinteraksi dengan nas. Adunan tersebut bukan secara literal semata-mata saudara tapi dianalisis secara tafsili (sampai peringkat bahas kedudukan baris yang tepat - nahu soraf).

Ya bukan senang bila berada dalam medan ini, terpaksa membahagikan masa dengan cukup baik antara ummah dan keluarga. Ayahanda saya siang malam memerah keringat menggunakan seluruh anggota badan terutamanya suara untuk berhadapan dengan masyarakat. Namun bila bersama dengan kami adik beradik khasnya bila menjawab telefon, suaranya bertukar seakan-akan orang yang tersangat ceria, kami tahu kerna dengan suara itulah pengubat sedikit kerinduan bersama.

Ketahuilah, sekelumit usaha ini mengharapkan bekal kepada kami di SANA nanti. Moga istiqamah sahabat. Senyum selalu

"Say no to Character Assassination" (Pinjam quote daripada sahabat)

P/S: Gambar helaian nota kecil ayahanda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular